Ориз с гъби, грах и заквасена сметана

... от Катерина в Основни ястия Посещения 1454 21 януари, 2021
Вкусно предложение за обяд или вечеря - ориз приготвен с гъби, грах, заквасена сметана и крема сирене. За приготвянето на ястието използвах ориз басмати, но може да го замените с бял или кафяв ориз.

10 мин. подготовка

35 мин. готвене

4-5 порции

Описание

Вкусно предложение за обяд или вечеря - ориз приготвен с гъби, грах, заквасена сметана и крема сирене. Може да използвате ориз по ваш вкус като за приготвянето му добавите толкова вода, колкото е посочена на опаковката му. За приготвянето на ястието от рецептата използвах ориз басмати, но може да го замените с бял или кафяв ориз.


1 Нарежете лука и чесън на ситно. Измийте гъбите, разрежете ги наполовина, след което ги нарежете на тънки филийки. Измийте добре ориза и оставете настрана.


2 В тиган или тенджера с капак (използвам с незалепващо покритие) задушете лука и чесъна в зехтина за около 3-4 минути. Добавете гъбите и задушете под капак за около 8 минути, след което махнете капака. Гответе още около 2-3 минути, докато течността от гъбите се изпари.


3 Добавете ориза и разбърквайте в продължение на 1 минута, след което добавете водата, солта и черния пипер. Оставете да ври под капак на слаб огън за около 15-20 минути (от 9 степени на котлона, който ползвам, оставям да къкри на степен 6).


4 Добавете замразения грах и оставете под капак за още 5 минути като разбърквате периодично. След това добавете заквасената сметана и крема сиренето. Разбъркайте добре. Оставете още около 5 минути под капак като отново разбърквате периодично, след което ястие е готово за консумация.

Коментари

Оставете коментар

Няма да бъде публикуван никъде.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Вижте още

Тиквички, броколи, чушки, моркови, лук, чери домати за повече сочност и чесън за по-силен аромат - обожавам печените зеленчуци приготвени по този начин. Приготвят се изключително лесно.  Може да сервирате със сос по ваш избор, да натрошите сирене върху тях, също така могат да бъдат поднесени като гарнитура или топла салата.

Печени зеленчуци на фурна

Тиквички, броколи, чушки, моркови, лук, чери домати за повече сочност и чесън за по-силен аромат - обожавам печените зеленчуци приготвени по този начин. Приготвят се изключително лесно. Може да сервирате със сос по ваш избор, да натрошите сирене върху тях, също така могат да бъдат поднесени като гарнитура или топла салата.

Рецепта
Задушени чушки с извара и сирене. Бързо, лесно, вкусно и някак лятно ястие, особено след като си набереш чушките от градината. За някои ястието може да е като разядка, но за мен си е направо основно ястие.

Задушени чушки с извара

Задушени чушки с извара и сирене. Бързо, лесно, вкусно и някак лятно ястие, особено след като си набереш чушките от градината. За някои ястието може да е като разядка, но за мен си е направо основно ястие.

Рецепта

My Taste For Living